ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Ζέρβα Αντιγόνη

 

*      ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η προθέρμανση είναι στοιχείο απαραίτητο για την έναρξη και την ακολουθία του μαθήματος προκειμένου να προετοιμάσει το μαθητή/τρια να δεχτεί τις όποιες επιβαρύνσεις. Η επιλογή του μουσικού κομματιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι ευχάριστη στο μαθητή/τρια και να είναι ανάλογη στην ηλικία του, π.χ. σε μαθητές ηλικίας από 3.5-7 ετών τα στρουμφάκια, ο ροζ πάνθηρας κτλ είναι είδη μουσικής που είναι περισσότερο προσιτά στις παραπάνω ηλικίες. Κατά τη προθέρμανση και με τη συνοδεία της μουσικής γίνεται η εισαγωγή όλων εκείνων των ασκήσεων που επιθυμεί ο εκπαιδευτικός να εισάγει.

Ø      ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Προσκαλούμε τους μαθητές να κάνουμε όλοι μαζί ένα κύκλο πιάνοντας τα χέρια. Εφόσον πιαστούμε όλοι από τα χέρια τα τεντώνουμε για να ανοίξει ο κύκλος και παρακαλούμε τα παιδιά να αφήσουν τα χέρια και να παραμείνουν στη θέση τους. Ανοίγουμε την ένταση της μουσικής (μουσική επιλογή instrumental κομμάτι) και προσπαθούμε να κατανοήσουμε το ρυθμό του κομματιού αρχικά χτυπώντας παλαμάκια. Έπειτα κινούμαστε προς τα δεξιά και τα αριστερά με πλάγια βήματα και με μέτωπο στο κέντρο του κύκλου. Στη συνέχεια παίρνοντας τη κατάλληλη θέση, επιλέγοντας τη κατάλληλη στιγμή και θέτοντας την αρχή και το τέλος με τα ονόματα των παιδιών προσκαλεί τους μαθητές ο εκπαιδευτικός να τον ακολουθήσουν στο τρενάκι (το οποίο πρόκειται να ταξιδέψει κτλ ). Εκτελούμε τρέξιμο ήπιας έντασης. Το τρενάκι περνάει μέσα από ένα δάσος και βλέπει όμορφα τοπία, εκτελούμε κινήσεις με τα χέρια, τα πόδια και γενικότερα όλο το σώμα. Ξαφνικά το τρενάκι σταματά και κατεβαίνουν οι επιβάτες που είμαστε εμείς. Πρέπει οι επιβάτες να κάνουν ησυχία και να περπατήσουν στις μύτες των ποδιών τους γιατί περνάνε από ένα σημείο του δάσους που κοιμούνται τα πουλάκια. Εφόσον περάσουμε από εκείνο το σημείο του δάσους μπαίνουμε σε ένα μέρος του δάσους που έχει σκιάχτρα έτσι περπατάμε στις πτέρνες μας με τεντωμένα πόδια και χέρια και παριστάνουμε τα σκιάχτρα. Συνεχίζοντας τη διαδρομή συναντάμε τα καγκουρό με τα μωρά τους στην αγκαλιά και παριστάνουμε και εμείς τα καγκουρό με τα χεράκια στη κοιλίτσα. Ύστερα βλέπουμε τις πεταλούδες και καθόμαστε κάτω σε κύκλο (αρχική θέση) και τις παριστάνουμε ενώνοντας τα πέλματα των ποδιών μας, πιάνοντας τις μύτες των ποδιών μας και ανεβοκατεβάζοντας τα γόνατα πάνω κάτω. Ελευθερώνουμε τις πεταλούδες και κάνουμε το λουλούδι από το οποίο θα πάρουν τη τροφή τους. Το λουλούδι το σχηματίζουμε ενώνοντας όλοι τις μύτες των ποδιών μας και ξαπλώνοντας προς τα πίσω κ.ο.κ.

Σημείωση : Είναι σημαντική η λεκτική παρότρυνση του εκπαιδευτικού όπως και η βοήθεια προκειμένου να εκτελέσει ο μαθητής/τρια την άσκηση (σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκτελέσει).

Προσοχή!!! Δε ζητάμε από το μαθητή/τρια άψογη εκτέλεση, εκτελεί όπως

Μπορεί

 

*      ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ

Επιλέγουμε ένα μουσικό κομμάτι και καλούμε τα παιδιά αρχικά να  εκτελέσουν ελεύθερα κινήσεις ακούγοντάς το. Έπειτα τοποθετώντας τα παιδιά σε κύκλο και δίνοντάς τα κάποιο μουσικό όργανο όπως ντέφι, μικρό τυμπανάκι κτλ. ζητάμε από αυτά να χτυπάνε στο ρυθμό της μουσικής. Μετά από αυτό μπορεί να γίνει συνδυασμός των παραπάνω, εκτελούν ελεύθερη κίνηση χτυπώντας π.χ. το ντέφι. Μέσα από τις κινήσεις των παιδιών ο εκπαιδευτικός ελέγχει τα παιδιά, τις δυνατότητές τους παίρνει ιδέες και όλα αυτά τα προσαρμόζει στο δικό του μουσικοκινητικό πρόγραμμα το οποίο θα προετοιμάσει μαζί με τα παιδιά είτε για τις ανάγκες ενός μαθήματος, είτε για την προετοιμασία ενός προγράμματος που θα παρουσιάσει σε κάποια εκδήλωση του σχολείου.

Ø      ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1) Προετοιμασία προγράμματος με θέμα <<17 ΝΟΕΜΒΡΗ>>.

Υλικό à κόκκινα γαρύφαλλα, ένα ξύλινο παγκάκι δυο παραβάν.

Αρχικά ακούμε μαζί με τους μαθητές/τριες τη μουσική (ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ). Έπειτα τους χωρίζουμε σε 4 ομάδες (2 ομάδες κοριτσιών και δυο ομάδες αγοριών) και τους καλούμε να εκτελέσουνε βηματισμό στο ρυθμό της μουσικής. Τα αγόρια κρατάνε τα γαρύφαλλα αρχικά. Εφόσον καταλάβουν το ρυθμό της μουσικής έπειτα ορίζουμε τις θέσεις τους, το τρόπο και τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν, π.χ. περνάνε με την έναρξη της μουσικής οι δυο ομάδες των κοριτσιών μπροστά από τη σκηνή και με αντίθετη κατεύθυνση και κρύβονται πίσω από τα παραβάν στη συνέχεια εισέρχονται στη σκηνή οι δυο ομάδες των αγοριών από αντίθετη είσοδο και σταματάνε μπροστά από το παγκάκι για να αφήσουνε το γαρύφαλλο που κρατάνε(οι μια ομάδα των αγοριών είναι με πλάτη στο κοινό η άλλη ομάδα με πρόσωπο). Αφού το αφήσουν εξέρχονται από τη σκηνή και παίρνουν θέσεις τα κορίτσια με τρόπο ώστε να πάρουν το γαρύφαλλο που είναι αφημένο επάνω στο παγκάκι. Λίγο πριν το τέλος της μουσικής εισέρχονται στη σκηνή τα αγόρια και κάθονται στο παγκάκι ξαπλώνοντας πάνω τους ένα κορίτσι, τα υπόλοιπα κορίτσια κάθονται δεξιά και αριστερά της σκηνής.

Ε΄ + ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

2) Προετοιμασία Χριστουγεννιάτικου προγράμματος με θέμα <<Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ>>. Υλικόà Μπαγκέτες. Αρχικά ακούμε μαζί με τους μαθητές/τριες τη μουσική. Έπειτα τους χωρίζουμε σε ομάδες και δίνουμε σε κάθε μαθητή/τρια από ένα ζευγάρι μπαγκέτες και τους καλούμε κάθε φορά που ακούν το ρεφρέν ραπαπαμ-παμ να χτυπάνε τις μπαγκέτες στο έδαφος στο ρυθμό της μουσικής.

Γ΄ + Δ΄ ΤΑΞΗ

3) Προετοιμασία Καλοκαιρινού προγράμματος με θέμα <<ΤΑ ΝΑΥΤΑΚΙΑ>>. Υλικόà Ναυτικά καπελακια. Αρχικά ακούμε μαζί με τους μαθητές/τριες τη μουσική. Έπειτα τους χωρίζουμε σε ομάδες και δίνουμε σε κάθε μαθητή/τρια από ένα καπελάκι και τους καλούμε να εκτελέσουν βηματισμό παρελάσεως. Με το ρυθμό της μουσικής τράβα μπρος εκτελούμε βήματα μπροστά, πλάι κ.λ.π. Με το καπελάκι μπορούμε να εκτελέσουμε διάφορες κινήσεις όπως το φοράμε, το βγάζουμε, το αφήνουμε κάτω περνάμε από επάνω του το ξαναπαίρνουμε κι το φοράμε το ξαναβγάζουμε και το κρατάμε από πίσω κ.ο.κ.

Α΄ + Β΄ ΤΑΞΗ

 

*      ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επιλέγουμε ένα χαλαρωτικό είδος μουσικής και προτρέπουμε τα παιδιά ν ξεκουραστούν-χαλαρώσουν μέσα από διαφορετικά ακούσματα πιο ήπια. Μπορούμε βέβαια να παριστάνουμε τα χελιδόνια που πάνε στη φωλιά τους να ξεκουραστούνε και να ηρεμήσουνε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η φαντασία του εκπαιδευτικού μέσα από το κόσμο του παιδιού και τις ανάγκες που έχει κάθε παιδί ξεχωριστά αποτελεί τη κύρια πηγή έμπνευσης της δουλειάς του.