ΤΑΞΗ Α΄

ΓΛΩΣΣΑ

ΔΑΣΚΑΛΑ: ΞΕΝΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

 

     Ακολουθώντας το αναλυτικό πρόγραμμα και την σειρά των μαθημάτων του βιβλίου της γλώσσας της Α΄ δημοτικού προσπάθησα να δώσω μια διασκεδαστική νότα στην εκμάθηση των γραμμάτων της αλφαβήτας και κατ’ επέκταση της ανάγνωσης και γραφή τους.

     Έτσι καθημερινά υπήρχε μια έκπληξη για τους μικρούς μου μαθητές. Η έκπληξη ήτανε ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που είχε ήρωά του το γραμματάκι της ημέρας. Ένα παραμύθι με πολλές λέξεις που ξεκινούσαν από το συγκεκριμένο γράμμα.

     Έτσι έχουμε τον κύριο Τάσο και τον κύριο Τάκη που είναι ταχυδρόμοι και τους αρέσει να μιλάνε στο τηλέφωνο. Ο Λάκης ο καμαρωτός, η γατούλα του Γιωργάκη που αγαπάει τα γοπάκια και αναγκάζει το Γιωργάκη να πηγαίνει για ψάρεμα. Ο ναύτης που μεταμορφώθηκε σε νάνο από μια νεράιδα κακιά. Ο φακίρης ο Σωτήρης που έρχεται από τη Συρία και έτσι μαθαίνουμε το τελικό ς που μπαίνει πάντα στο τέλος.

     Με τον τρόπο αυτό τα γραμματάκια πάψανε να είναι απλώς σύμβολα ή γραφήματα στα μάτια των παιδιών και γίνανε οι καινούριοι τους φίλοι. Το κάθε παραμύθι συνοδεύεται και από ένα τραγούδι σχετικό με το κάθε γράμμα το οποίο μελωποίησε η μουσικός μας  η κυρία Χαρτοφύλακα Μαρία και ιδιαίτερα την

ευχαριστώ.

 

     Παράλληλα με τα παραμύθια τα παιδιά στο μάθημα του νέου γνωστικού αντικειμένου έμαθαν στη διάρκεια του α΄ τριμήνου να κατασκευάζουν κούκλες από άχρηστα υλικά, όπως: κυλίνδρους από ρολά κουζίνας, χαρτόνια, υφάσματα, εφημερίδες κ.ά.

     Η γνώση αυτή τους βοήθησε να κατασκευάσουν στο β΄ τρίμηνο τις δικές τους κούκλες, τα γραμματάκια.

Οι ήρωες των παραμυθιών έγιναν αληθινοί. Τα γραμματάκια ντύθηκαν με ρούχα, και μαλλιά και έγιναν παιχνίδι στα χέρια τους. Πραγματικά ήτανε μεγάλη χαρά κάθε φορά που κάποια ομαδούλα τελείωνε ένα γράμμα, γυρνούσε μ’ αυτό στους διαδρόμους του σχολείου, φωνάζοντας: « Κάναμε το Ζ, τη Ζωή τη Ζωηρούλα».

     Εκτός όμως από τα παραμύθια και τις κούκλες τα παιδιά από τις αρχές του Φλεβάρη ξεκίνησαν δειλά, δειλά να γράφουν σε ομάδες τα δικά τους ποιηματάκια. Ένα για κάθε γράμμα.

     Με τον τρόπο αυτό αρχίζουν να εξασκούνται στην παραγωγή του γραπτού λόγου, μαθαίνουν να βρίσκουν νέες λέξεις, αναγκάζονται να θυμηθούν την ορθογραφία, μα το σπουδαιότερο μαθαίνουν να συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γραπτό κείμενο.

     Στόχος; Να δημιουργήσουν το δικό τους αλφαβητάρι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ένα αλφαβητάρι που θα περιέχει τις εργασίες και τη συμμετοχή όλων.