ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΖΗΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

Αίσθηση στο χώρο και στο

Χρόνο \ Οπτικοακουστικός συγχρονισμός-συντονισμός

ΤΜΗΜΑ:

Α3

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

21

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

 

Μαθησιακό αντικείμενο:  Αίσθηση στο χώρο και στο χρόνο\Οπτικοακουστικός συγχρονισμός-συντονισμός.

 

Συγκεκριμένο Θέμα:Η συγχρονισμένη κίνηση των παιδιών με κάποιο εξωτερικό ερέθισμα η κάποιο αντικείμενο(μπάλα).Η εκμάθηση πιασίματος-πετάγματος-κυλίσματος της μπάλας.

 

Χρόνος διδασκαλίας: 40΄.

 

Τμήμα: Α3

 

Αριθμός Μαθητών: 21

 

Εποπτικά μέσα: 4 κώνοι-8 μπάλες-1 ντέφι-αυλή του σχολείου.

 

Μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν:Μέθοδος της αποκλίνουσας παραγωγικότητας τόσο στην ατομική δραστηριότητα όσο και στην ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα.

 

Αποτέλεσμα-Αξιολόγηση: Τα παιδιά μαθαίνουν να πιάνουν,να κυλούν και να πετούν την μπάλα.Αυξάνουν σε κάποιο βαθμό την αυτενέργεια τους στην  ατομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε μια απλή μορφή συνεργασίας.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

   Συγκέντρωση μαθητών εξηγούμε με λίγα λόγια τι θα κάνουμε.Τους προτρέπουμε να είναι ήρεμη, καλοί και ακούν και με το σφύριγμα να σταματούν έτσι ώστε να συνεχίσουμε με καινούργια δραστηριότητα.

 

  Μιμητικό παιχνίδι.Με το συνθημά μας τα παιδιά μιμούνται κάποιο ζώο η κάποια κίνηση που εμείς δείχνουμε.Στη συνέχεια τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους.Πάντα με το σύνθημά μας.

  Παιχνιδι ρυθμού σε συγκεκριμένο χώρο.Ορίζουμε έναν χώρο με τους κώνους, τον οποίο και αυξομειώνουμε.Τα παιδια κινούνται μέσα στο χώρο σύμφωνα με το ρυθμό του ντεφιού όπως έχουμε ορίσει. Στη συνέχεια τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους την κίνηση που επιθυμούν.

   Τα παιδιά σχηματίζουν τριάδες και τους δίνουμε απο μια μπάλα,και τις εξής δραστηριότητες:

v     Κυλώ την μπάλα και τρέχω και την πιάνω(Με διάφορους τρόπους)

v     Πετώ την μπάλα ψηλά και την πιάνω.

v     Περπατώ ,πετώ την ,μπάλα και την πιάνω.

Δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν με πόσους τρόπους μπορούν να εκτελέσουν τις παραπάνω δραστηριότητες.

    Σε τριάδες (τρίγωνο) τα παιδιά δίνουν την μπάλα ο ένας στον άλλον.Εαν η μπάλα δεν πέσει κάτω κάνουν ένα βήμα πίσω και συνεχίζουν,όταν πέσει κάτω ξεκινούν απο την αρχή.

     Τρία παιδια με μιά μπάλα. Το ένα παιδί είναι στη μέση με τα πόδια στη διάσταση σχηματίζοντας μία γέφυρα.Τα υπόλοιπα προσπαθούν να κυλήσουν την μπάλα κάτω από την γέφυρα.Με το σφύριγμα  αλλάζει ο μεσαίος.

      Η ίδια δραστηριότητα με τη διαφορά οτι τα παιδί που είναι στη μέση έχει τα πόδια κλειστά και έρχεται στη διάσταση όταν πλησιάσει η μπάλα.

10΄ Στόχος στο κέντρο.Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2-3 ομάδες τοποθετούμε εναν κώνο και ένα παιδί στη μεση του κύκλου που σχηματίζει η κάθε ομάδα  ως φύλακα.Ο φύλακας αποκρούει τις μπάλες που κυλούν τα παιδια στην προσπάθεια τους να πετύχουν τον κώνο.Οποιός κάνει επιτυχία γίνεται Φύλακας.

 

 

 

 

 

Ο εκπαιδευτικός

 

ΖΗΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ