ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΣΚΡΕΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΓΛΩΣΣΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

 ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ:

Α3

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

22

                                                 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

           

            Γράφω στον πίνακα τα γράμματα που διδάχθηκαν αυτή την εβδομάδα και τις λέξεις που περιείχαν αυτά: Γγ, ια, Ωω.

            Γάτα, άλογο - πάπια, γιαγιά – ώρα

            Παρακινώ τα παιδιά με αυτές τις λέξεις να προσπαθήσουν να φτιάξουν μια φανταστική ιστορία. Κάθε παιδί ανακοινώνει ότι σκέφτηκε για να αρχίσουμε αυτήν την ιστορία. Μετά από συζήτηση συμφωνούμε στην καλύτερη αρχή.

            Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τη συνέχεια της ιστορίας. Ακούγοντας διάφορες και πάντα με διάλογο παίρνουμε όποια μας αρέσει περισσότερο. Κάποια παιδιά έχουν περισσότερη φαντασία και θέλουν να ακούγονται όλο αυτοί. Γι΄ αυτό επιμένω να παρακινώ κι όσους δεν είναι πρόθυμοι. Γράφω ότι συμφωνούμε και στο τέλος έχουμε μια τελειωμένη ιστορία. Την διαβάζω να την ακούσουμε ολοκληρωμένη.

            Η σημερινή ιστορία προσφέρεται για δραματοποίηση γι΄ αυτό και την παίξαμε.

            Στο τέλος συμφωνήσαμε η κάθε ομάδα να ζωγραφίσει κι από μια εικόνα της ιστορίας.

 

Το παραμύθι είχε ως εξής:

           

Στην άκρη του χωριού ζούσε η γιαγιά με τη γατούλα της. Είχε ένα μικρό σπιτάκι αλλά κι ένα μεγάλο στάβλο. Μέσα στο στάβλο είχε πάπιες και δυο άλογα.

            Κάθε λίγο κοίταζε την ώρα από τα δύο ρολόγια που είχε: ένα μεγάλο στον τοίχο κι ένα ξυπνητήρι στο τραπέζι.

            Το πρωί ξυπνούσε στις 7. Αφού έπινε τον καφέ της πήγαινε στον στάβλο να περιποιηθεί τα ζώα της. Στις 11 επισκεπτόταν τη γειτόνισσα και συζητούσαν. Όπου πήγαινε η γιαγιά την ακολουθούσε η γάτα της. Καμιά φορά η γάτα έπαιζε με τις πάπιες.

            Ένα απόγευμα που η γιαγιά πήγαινε χόρτο στα άλογα είδε το άσπρο ξαπλωμένο και ανόρεχτο. Το περιεργάστηκε καλά καλά αλλά δεν κατάλαβε τίποτε. Ξαφνικά είδε να πετάει κοντά της μια σφήκα και κάτι υποψιάστηκε. Κοίταξε προσεκτικά όλο το σώμα του αλόγου και τότε ανακάλυψε ανάμεσα στα μάτια του ένα καρούμπαλο.

            Αμέσως φώναξε τον κτηνίατρο και έφερε μια πολύ καλή αλοιφή. Σε λίγες ώρες το άλογο ανακουφίστηκε και έφαγε το χόρτο που του είχε βάλει η γιαγιά.

            Έτσι συνέχισε να ζει ευτυχισμένη με τα αγαπημένα της ζώα.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ: ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

            Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηρισθούν μόνο θετικά. Τα παιδιά περίμεναν με ευχάριστη διάθεση την ώρα αυτή. Επιπλέον η δημιουργία παραμυθιού διεγείρει τη φαντασία τους και καλλιεργεί τον προφορικό λόγο. Δίνει την δυνατότητα και στα πιο δειλά παιδιά να εκφραστούν αβίαστα κι να έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία για ομαδική συνεργασία.