ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΚΟΡΑΚΗΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΝΕΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

«ΟΙ ΜΗΝΕΣ – Ο ΓΕΝΑΡΗΣ»

ΤΜΗΜΑ:

Γ1

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

19

                                                 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε για το «Νέο Γνωστικό Αντικείμενο» που μας απασχολεί τούτη τη χρονιά, βρισκόμαστε στο μήνα Γενάρη τον οποίο έχουμε χωρίσει σε δύο μέρη. Σήμερα ασχολήθηκαν με το δεύτερο μέρος.

Έχουμε ήδη συγκεντρώσει το υλικό που μας έφεραν τα παιδιά σύμφωνα με τις δικές μας οδηγίες για το μήνα αυτό και που αφορά:

            α. Άλλες ονομασίες του μήνα

            β. κείμενα, φωτογραφίες, εικόνες

            γ. Μεγάλες γιορτές

            δ. Έθιμα

            ε. Ασχολίες κτλ.

            Τα παιδιά αναζήτησαν το υλικό από τις εμπειρίες, τα βιώματά τους, τους συγγενείς τους, τη βιβλιοθήκη τους.

            Συγκεντρώσαμε το υλικό αυτό και άλλο που αναζητήσαμε εμείς. Κυριότερη πηγή πληροφοριών μας το βιβλίο της Άλκης Κυριακίδου – Νέστορος «Οι δώδεκα μήνες» - «τα λαογραφικά» που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Έχουμε ακόμη τοποθετήσει στην τάξη μας εικόνες από εορτές και ασχολίες των ενοτήτων του γνωστικού μας αντικειμένου.

Στο πρώτο μέρος μοιράσαμε στα παιδιά  φυλλάδιο δύο σελίδων με τις σημαντικότερες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για το Γενάρη, όπως γίνεται για κάθε μήνα. Έτσι ασχοληθήκαμε αρχικά με την προέλευση του ονόματος Ιανουάριος, με την καθιέρωση του Ιανουαρίου ως πρώτου μήνα του χρόνου, με την μετάθεση της πρωτοχρονιάς από την 1η Μαρτίου στην 1η Ιανουαρίου, με κάποιες γεωργικές εργασίες και με τον καιρό.

Στο δεύτερο μέρος ασχοληθήκαμε με τις σημαντικότερες εορτές και τα έθιμα αυτού του μήνα. Πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά αναφέρουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς και συζητούμε για ότι συνηθίζουμε να κάνουμε εκείνη την μέρα. Κάποια παιδιά μας θυμίζουν τα κάλαντα. Αναφέρεται η αλλαγή του χρόνου και η κοπή της πίτας. Εδώ κάποιοι μιλούν για την παραδοσιακή κρεατόπιτα που συνηθίζουν να φτιάχνουν σε κάποια χωριά. Μιλάμε και για το φλουρί που αποτελεί απόδειξη καλής τύχης. Θυμόμαστε τότε την κοπή της πίτας στην τάξη μας και τον τυχερό μαθητή που κέρδισε το φλουρί. Στην συνέχεια ο δάσκαλος αναφέρει και έθιμα άλλων περιοχών, όπως τα περίφημα «Λαγκαντζάρια» από το χωριό Ριζώματα (από υλικό μαθήτριας), από την Ζάκυνθο, την Κύπρο κλπ. Γίνεται προσπάθεια δραματοποίησης κάποιων εθίμων. Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα αυτές τις δραματοποιήσεις.

Υπενθυμίζουμε ακόμη και τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Βασιλείου. Έχουμε ήδη πει κάποια λόγια για τον Άγιο Βασίλη και ένας μαθητής αναλαμβάνει να μας θυμίσει τα σημαντικότερα σημεία.

Προχωράμε στην άλλη σημαντική εορτή του μήνα που ακολουθεί, «τα Φώτα». Ρωτάμε αρχικά τα παιδιά να μας πουν τι γιορτάζουμε τη μέρα αυτή και τι συνηθίζουμε να κάνουμε. Ακολουθεί σχετική συζήτηση και διαβάζουμε κείμενο από το βιβλίο των θρησκευτικών για την εορτή των Φώτων. Στη συνέχεια αναφέρονται έθιμα σχετικά με τη μέρα και άλλων τόπων. Οπωσδήποτε γίνεται αναφορά στο δωδεκαήμερο και τους καλικάντζαρους που εξαφανίζονται τα Θεοφάνεια.

Έχουμε ήδη συμπεριλάβει στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας σκετσάκι για τους Καλικάντζαρους, διαβάσαμε και παραμύθι γι΄ αυτούς και μιλήσαμε για τα κατορθώματά τους που ξεκινούν από τον μήνα Δεκέμβρη.

Αναφερόμαστε τώρα στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να τους απομακρύνουν, πότε τελικά φεύγουν και τι κάνουν όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο θέμα αναζήτησης με τα παιδιά.

Κατόπιν εντοπίζουμε και τις υπόλοιπες θρησκευτικές εορτές του μήνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Τέλος ορίζουν τα παιδιά θέματα ζωγραφικής σχετικά με το μήνα α) ο καιρός β) τα κάλαντα γ) Η πρωτοχρονιά δ) οι Καλικάντζαροι ε) τα Φώτα. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε πέντε ομάδες. Κάθε ομάδα διαλέγει ένα από τα θέματα που θέλει για να ζωγραφίσει.