ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΡΟΥΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΓΛΩΣΣΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΟΣ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

«ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΑΣ», ΣΕΛΙΔΑ 22, ΤΕΥΧΟΣ 3Ο

ΤΜΗΜΑ:

Β3

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

22

                                                 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

  1. Ερέθισμα – Αφόρμηση: Η εικόνα του βιβλίου και ο τίτλος της ενότητας
  2. Σιωπηρό διάβασμα του κειμένου από τα παιδιά
  3. Πρώτη συζήτηση για το περιεχόμενο του κειμένου από τα παιδιά με υποβοηθητικές από τον δάσκαλο ερωτήσεις. Προσπάθεια συμμετοχής όλων των παιδιών στη συζήτηση.
  4. Τα παιδιά παρακολουθούν με ανοιχτά τα βιβλία τη μεγαλόφωνη ανάγνωση από το δάσκαλο. Το κείμενο δεν έχει βασικά «άγνωστες λέξεις» αλλά κατά την μεγαλόφωνη ανάγνωση ο δάσκαλος εξηγεί (παρενθετικά) τις λέξεις. (φράσεις: κλινική, χουφτίτσα, άθλιο, πέρα δώθε, για την ώρα).
  5. Ακολούθησε τμηματική και μεγαλόφωνη ανάγνωση από τους μαθητές.
  6. Εμβάθυνση στο κείμενο με τη βοήθεια ερωτήσεων εκ μέρους του δασκάλου. Τα παιδιά συνδυάζουν και συγκρίνουν προσωπικές εμπειρίες και συμπεριφορές του «μωρού» της ενότητας. Έγινε μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη συζήτηση που οδήγησε στην άνετη απόδοση του περιεχομένου της ενότητας.
  7. Δραματοποίηση: Μωρό, αδερφός (-ή), πατέρας.
  8. Στο τέλος της πρώτης και στην αρχή της δεύτερης ώρας (15 – 20 λεπτά) τα παιδιά ασχολήθηκαν με το «σκέφτομαι και γράφω» (γράφω κι εγώ για ένα μωρό). Ένα φωτογραφικό άλμπουμ δίνει έναυσμα στα παιδιά.

Το θέμα είναι γενικό, οπότε δεν προέκυψε η ανάγκη να προτείνουν οι μαθητές άλλο, αφού όλα τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να γράψουν για όποιο μωρό ήθελαν (έγραψαν κυρίως για αδερφάκια τους ή για συγγενικά μωρά. Οι σκέψεις τους  ήταν όλο συναισθηματισμό και παιδικότητα. Γενικά τα κείμενα ήταν εκτενή, ευχάριστα και με ευαισθησία).

9.      Διαβάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά αρκετά «σκέφτομαι και γράφω» δειγματολειπτικά  και τα υπόλοιπα διαβάστηκαν την Τετάρτη (4-02-04), τη δεύτερη ώρα της Γλώσσας, αφού το αντικείμανο της ημέρας αυτής ήταν τα «νανουρίσματα» από το Ανθολόγιο.

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

 

10.  Βασικός στόχος των εργασιών είναι η χρήση του βοηθητικού ρήματος «είμαι» σε όλους τους τύπους (προφορικά – γραπτά)

Γνωρίζουν και αναγνωρίζουν οι μαθητές τους αριθμούς, τα άρθρα, τα ουσιαστικά, τα επίθετα και τα πρόσωπα της προσωπικής αντωνυμίας που χρησιμοποιούνται στις εργασίες της ενότητας.

11.  Οι εργασίες 1,2 και 3 εκτελέστηκαν με μεγάλη ευκολία από τους μαθητές και διαβάστηκαν μεγαλόφωνα από τα ίδια.

  1. Η εργασία 4, αν και υποδεικνύεται να μην πραγματοποιηθεί, εκτελέστηκε – προφορικά – αφού ο χρόνος επαρκούσε.
  2. Ακολούθησε το «γράφω και μαθαίνω» και ανατέθηκε στα παιδιά η αναγνωστική άσκηση του κειμένου της σελίδας 22 (μόνο)
  3. Διαπιστώθηκε μέσα από την διαδικασία διερεύνησης του κειμένου, αλλά και από το «σκέφτομαι και γράφω», ότι τα παιδιά γνωρίζουν πολλά για την γέννηση των παιδιών. Ωστόσο την ίδια μέρα και την τέταρτη διδακτική ώρα στο μάθημα της «Μελέτης» διδάχτηκε η ενότητα «Ένας άνθρωπος γεννιέται και μεγαλώνει» (σελίδα 138). Μας δόθηκε τότε η ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερο και να λυθούν πολλές από τις απορίες των παιδιών, αφού δεν μπορούσαμε να «πλατιάσουμε» στη σχετική ενότητα της Γλώσσας.