ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

Προετοιμασία στα Μαθηματικά στο μάθημα της διαίρεσης με τριψήφιο διαιρέτη.

ΤΜΗΜΑ:

Δ3

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

20

 

 

Μάθημα:Προετοιμασία στα Μαθηματικά

 

-   Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 είχα να κάνω Προετοιμασία στα Μαθηματικά στο μάθημα της διαίρεσης με τριψήφιο διαιρέτη.

-   Φυσικά από τα προηγούμενα μαθήματα η διαίρεση είχε διδαχτεί οπότε     τώρα έχουμε εμπεδώσει της διδασκαλίας στην ομολογουμένως δύσκολη αυτή ενότητα.

-   Όλα τα παιδιά ανοίγουν το τετράδιο σπιράλ των τριών θεμάτων που     έχουν στο θέμα “ Προετοιμασία Μαθηματικών ”έτοιμα να γράψουν.

-   Γράφω στον πίνακα 5 ασκήσεις διαιρέσεων τέλειες και ατελείς τις οποίες καλούνται τα παιδιά να λύσουν στα τετράδια τους.Τους αφήνω πέντε λεπτά περιθώριο και ύστερα σηκώνω ένα πιαδί στον πίνακα, κατά προτίμηση αδύναμο στα Μαθηματικά, ώστε να το βοηθήσουμε.Αφήνω την τάξη να συνεργαστεί.

-   Εάν ο μαθητής δεν μπορέσει να ολοκληρώσει την πρώτη διαίρεση καλώ  την ομάδα των κωριτσιών (10 παιδιά) από τα θρανία τους όλα μαζί εν χορώ να λένε βήμα προς βήμα όλη την πράξη.

-   Αφήνω άλλα 5 λεπτά για τη δεύτερη διαίρεση και σηκώνω άλλο παιδί να αρχίσει. Καλώ τώρα την ομάδα των αγοριών (10 παιδιά) από τα θρανία τους   όλα μαζί να λένε την πράξη ενώ τα κορίτσια σωπαίνουν.

-   Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να γίνουν όλες οι διαιρέσεις.Γράφω  τώρα στον πίνακα μια διαίρεση και καλώ όλη την τάξη να μου λένε τι να κάνω, ενώ εγώ λύνω στον πίνακα και ελέγχω ποια παιδιά έχουν κατανοήσει και ποια   όχι.

-   Συνήθως αυτή η διαδικασία υπερκαλύπτει όλη τη διδακτική ώρα.Εάν       όμως   τελειώσουμε   γρήγορα   κάνουμε   μια   μικρή   επανάληψη   στον  πολλαπλασιασμό.

Τέλος για το σπίτι τα παιδιά έχουν να λύσουν 3 διαιρέσεις κλιμακούμενης δυσκολίας.