ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΛΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

Προετοιμασία Γλώσσας στο μάθημα: «ΜΟΝΑΞΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ», ΣΕΛΙΔΑ 7, ΤΕΥΧΟΣ 3

ΤΜΗΜΑ:

Ε2

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

24

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

            Πιστεύω πως η προετοιμασία αποτελεί σημαντική πτυχή στο ολοήμερο σχολείο. Τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο αρκετές ώρες πράγμα που σημαίνει πως στο σπίτι οι ώρες τους πρέπει να είναι χαλαρές.

            Ο δάσκαλος της πρωινής ζώνης νομίζω πως είναι ο πιο αρμόδιος για την προετοιμασία των παιδιών αφού ήδη γνωρίζει τα κενά και τις αδυναμίες των παιδιών και μπορεί ευκολότερα να τις «γιατρέψει».

            Ακόμη η προετοιμασία προσφέρεται για ομαδοσυνεργατική δράση στην τάξη, ζητούμενο στη σύγχρονη αγωγή και πραγματικότητα. Ασφαλώς δεν είναι η μαγική συνταγή, εφαρμόζεται όταν και όπου χρειαστεί.

            Στο μάθημα «Δυστυχία δεν υπάρχει» οι γραμματικές ασκήσεις ήταν λίγες και πάνω σε γνωστά γραμματικά φαινόμενα (ουδέτερα σε –ος). Την ώρα της προετοιμασίας αποφάσισα να την αφιερώσω στο «σκέφτομαι και γράφω».

            Πιστεύω άλλωστε πως το 20λεπτο που προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα δεν είναι αρκετό για μια τόσο σημαντική δραστηριότητα όπως το «σκέφτομαι και γράφω».

            Ακόμη πιστεύω πως το «σκέφτομαι και γράφω» διδάσκεται.

            Τα παιδιά παράγουν αποτελεσματικό λόγο όταν προετοιμάζονται γι΄ αυτό. Όταν δίνονται σαφείς οδηγίες για συγκεκριμένα βήματα με φανερούς στόχους. Είναι γνωστά πως τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν.

            Πριν αρχίσουμε οτιδήποτε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δόθηκαν γενικές κατευθύνσεις – οδηγίες που ισχύουν γενικά στον γραπτό λόγο. Θύμισα στα παιδιά πως πρέπει να διατυπώσουν με λόγο λιτό και σαφή. Οι προτάσεις να είναι μικρές και να ολοκληρώνεται το νόημα. Αποφεύγουμε επαναλήψεις και λεπτομερείς αναλύσεις. Δίνουμε την ευκαιρία στον αναγνώστη να φαντάζεται εικόνες μέσα από τις «άψυχες» λέξεις. Φυσικά δεν ξεχνούμε πως το γραπτό πρέπει να είναι καθαρό, με καλά γράμματα, σωστή ορθογραφία και τονισμό.

            Το ποίημα του Βρεττάκου «μοναξιά δεν υπάρχει είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για παραγωγή αποτελεσματικού λόγου.

            Γραμμένο σε ελεύθερο στίχο προσκαλεί τους μαθητές στην συντροφιά των ποιητών. Οι μαθητές καλούνται να γράψουν το δικό τους ποίημα πατώντας πάνω στα χνάρια του ποιητή, με τίτλο «δυστυχία δεν υπάρχει».

            Και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλούν απλά, να εκφράζουν με καθαρό τρόπο τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τον εαυτό τους. Παρακίνησα τους μαθητές μου με κατάλληλες ερωτήσεις να μιλήσουν για πράγματα που σηματοδοτούν την ευτυχία.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Για δύο λεπτά η κάθε ομάδα αποφάσισε ποιες λέξεις – κλειδιά θα προτείνει σχετικά με το θέμα. Η κάθε ομάδα προτείνει τις δικές της λέξεις – κλειδιά που καταγράφονται στον πίνακα.

Λέξεις, φράσεις, όπως: αγάπη, ειρήνη, ροδαλή, αυγούλα, παιδεία, ζεστό γάλα, γιορτή, τραγούδι, ανθισμένη πλάση, φιλία, γαλήνη, αποτελούν μια «τράπεζα λέξεων», πλαίσιο δράσης και οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τις σκέψεις τους, να εκφράσουν τις ευαισθησίες τους, να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους. Και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να γράφουν, να μιλούν για το πώς νιώθουν.

Οι μαθητές έγραψαν ο καθένας το δικό του ποίημα.

Διαβάσαμε τα ποιήματα και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε.

Τα παιδιά τελικά πήραν λέξεις – «χρώματα» και με το δικό τους προσωπικό πινέλο ο καθένας ζωγράφισε το δικό του έργο.

Ίδιες λέξεις – έννοιες σαν αφετηρία για όλους. Το κάθε παιδί όμως πρόσφερε το δικό του προσωπικό «ταξίδι», τις δικές του εικόνες, τη δική του ψυχή.

Άξιζε στ΄ αλήθεια όλη η διαδικασία και όλα τα παιδιά έγραψαν ωραία «σκέφτομαι και γράφω», ακόμη και οι αδύνατοι μαθητές.

Ασφαλώς μερικά ποιήματα «ξεπέρασαν» και τον ποιητή. Χαρακτηρισμός που ενθουσίασε τα παιδιά.

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 40΄

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ: ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΑΤΟΜΙΚΗ