1ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΚΑΜΠΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΙΩΤΗΣ»

Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μυλωνάς

 

 

Ιστορικό του σχολείου:

Το Σχολείο μας δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 1990-91 από τη συγχώνευση των διθεσίων Δημοτικών Σχολείων τριών όμορων πρώην Κοινοτήτων της περιοχής του Κάμπου της Ζακύνθου και λειτούργησε στην αρχή 6/θέσιο, με συνολικό αριθμό 120 μαθητών. Στη συνέχεια προσχώρησαν και άλλα δύο 2/θέσια Δημοτικά Σχολεία διπλανών πρώην κοινοτήτων με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί ως 14/θέσιο Σχολείο με 260 μαθητές. Οι μαθητές μεταφέρονται καθημερινά με τρία σχολικά λεωφορεία.

Το σχολικό έτος 1996-97 εφαρμόζει το πιλοτικό πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που εισήγαγε καινοτόμες προσεγγίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα και συμμετείχαν σε αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια.

Τα αποτελέσματα ύστερα από 6χρονη πειραματική εφαρμογή ήταν εντυπωσιακά, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές από τους υπευθύνους της Κεντρικής Επιτροπής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» στις συνδιασκέψεις που έχουν γίνει σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο.

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και η θερμή υποστήριξη των εκπαιδευτικών μας αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους που επελέγη το Σχολείο μας να γίνει επιμορφωτικό κέντρο, ώστε να πραγματοποιηθεί πιλοτικά η εξακτίνωσή του στα σχολεία του νομού μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλαίσιο κειμένου: Αϊ-Γιώργης των Φιλικών: ο όρκος του Κολοκοτρώνη

 

 

Ιστορικό του σχολείου ως πιλοτικό ολοήμερο:

Το σχολικό έτος 1999-2000 μια νέα μεγάλη πρόκληση έρχεται για το Σχολείο μας: επελέγη να είναι ένα από τα 28 Δημοτικά της χώρας μας που θα εφάρμοζε πιλοτικά τον επαναστατικό θεσμό του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, που αποτελούσε – και αποτελεί- το όνειρο δεκαετιών όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Και πάλι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δέχονται να υπηρετήσουν με θέρμη το θεσμό αυτό. Τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέα εκπαιδευτικά σεμινάρια, να αλλάξουν εντελώς τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας και να εισαγάγουν νέα γνωστικά αντικείμενα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

 

Νέα γνωστικά αντικείμενα - Κτιριακός εξοπλισμός:

Για τη δημιουργία των νέων γνωστικών αντικειμένων δημιουργούνται ανάλογα εργαστήρια, όπως: Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Πληροφορικής, Παραδοσιακών χορών, Φυσικών Επιστημών, Ολυμπιακής Παιδείας.


 

 

 

 

 

 

 


     Εστιατόριο                                                                     Αίθουσα μουσικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργαστήρι εικαστικών                                                     Αίθουσα πληροφορικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Αίθουσα Φυσικών Επιστημών                                             Εκθεσιακός χώρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Αίθουσα διδασκαλίας                                                               Παραδοσιακοί χοροί

 

Οι υπεύθυνοι των νέων γνωστικών αντικειμένων, οι δάσκαλοι των τάξεων, οι δάσκαλοι των ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών), ο Διευθυντής, ο Σχολικός Σύμβουλος, η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων συνεργάζονται αρμονικά σε μια προσπάθεια εφαρμογής ενός τόσο μεγαλόπνοου προγράμματος.

 

Προβληματισμοί:

Έπειτα από σχετική στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ολοήμερο Σχολείο μας, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές μας έχουν αρκετά ικανοποιητική απόδοση στα μαθήματά τους και η ζωή τους στο Σχολείο είναι ευχάριστη και δημιουργική.

Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το θεσμό, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα για να γραφτούν τα παιδιά στο Σχολείο μας δημιουργούμε «λίστα αναμονής» σε κάθε έναρξη σχολικής χρονιάς.

 

Προτάσεις:

Ύστερα από τέσσερα χρόνια πιλοτικής εφαρμογής έχουμε διαπιστώσει ότι απαιτούνται ορισμένες παρεμβάσεις για την ποιοτική βελτίωση του εν δυνάμει αυτού θεσμού.  Κρίνουμε, λοιπόν, απαραίτητο να δημιουργηθούν τουλάχιστον τέσσερις νέες αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μία αίθουσα που θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη του Σχολείου μας. Η Πολιτεία οφείλει να χρηματοδοτήσει γενναία το «Ολοήμερο Σχολείο» και να στηρίξει με ενδοσχολικά σεμινάρια τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς (Σχολή Γονέων) για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμα «ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Α/Α

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ)

ΚΑΚΟΥΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ)

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΥΠ. ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ)

ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΞΑΝΘΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΠΗΛΙΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΑΝΝΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΜΑΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΤΣΙΡΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΜΥΛΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΤΑΝΑΝΑΚΗ ΛΟΥΔΙΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΦΑΡΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΚΟΡΦΙΑΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ)

ΤΣΙΝΤΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ)

ΤΣΑΚΜΑΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ)

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΜΠΙΡΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΛΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ (ΜΟΥΣΙΚΟΣ)

ΛΑΖΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ)

ΒΕΡΤΖΑΓΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ)