3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛEΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

                                                                          

« Οι μαθητές της Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου ιδρύουν και θέτουν σε λειτουργία από σήμερα 14 Δεκεμβρίου 1987 Σχολικό Συνεταιρισμό με την επωνυμία “ Σχολικός Συνεταιρισμός 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου " βάσει του νόμου 1566/85, άρθρο 46 » .

Έτσι αρχίζει το καταστατικό του Σχολικού Συνεταιρισμού του 3ου Δημ. Σχολείου Λαυρίου, που είναι θεσμός κοινωνικής ζωής του σχολείου και ελεύθερη ένωση των μαθητών σε συνεργασία με τους δασκάλους. Είναι επίσης η εφαρμογή των βασικών και θεμελιωδών αρχών του συνεργατισμού στη μικρή σχολική κοινωνία ( ελεύθερη συμμετοχή, δημοκρατική διοίκηση, αυτοέλεγχος στη διαχείριση, κ.λ.π. ).

Το Σχολικό Συνεταιρισμό του Λαυρίου ίδρυσε πριν δέκα χρόνια ο Διευθυντής του Σχολείου Λουκάς Δημήτριος με τη βοήθεια και τις οδηγίες του τότε Σχολικού Συμβούλου, Δρόσου Αντώνη που υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή νέων καινοτομιών στην Εκπ/ση. Ο ίδιος δάσκαλος σαν συντονιστής του συνεταιρισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, μαζί με τους άλλους δασκάλους του Σχολείου καθοδηγούν διακριτικά τους μαθητές στην επίτευξη των στόχων τους.

Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων που λειτουργεί ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 3ου Δημ. Σχολείου Λαυρίου, κατάφερε να πετύχει πάρα πολλά πράγματα μέσα και έξω από το σχολείο. Οι μαθητές με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των δασκάλων τους, κατάφεραν ώστε ο Σχολικός Συν/σμός του Σχολείου του, να καταξιωθεί σαν θεσμός στη συνείδηση όλων των μαθητών, γονέων, δασκάλων και κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και όχι μόνο. Χρόνο με το χρόνο, οι μικροί συνέταιροι, κατάφερναν να υλοποιούν τα προγράμματα που ψήφιζαν και να κάνουν εφικτούς τους στόχους του Σχολικού Συνεταιρισμού.

Με τα έσοδα που προέρχονταν από τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές τους (ετήσιες συνδρομές μελών, έκδοση εφημερίδας, ανακύκλωση διαφόρων χρήσιμων υλικών, κάλαντα, εκθέσεις παιδικού βιβλίου, Αποκριάτικος χορός, λαχειοφόρος αγορά, πώληση ημερολογίων, δωρεές διαφόρων προσώπων και επιχειρήσεων κ.λ.π.), ο Σχολικός Συν/σμός κατάφερε να κάνει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου ένα από τα πιο σύγχρονα και πιο καλά εξοπλισμένα Σχολεία της Ευρώπης, ένα Σχολείο που αποτελεί παράδειγμα για μίμηση. Ο έλεγχος των οικονομικών γίνεται από τη ΠΑΣΕΓΕΣ και από την Επιθεώρηση Συν/σμών της Αγροτικής Τράπεζας.

Σαν πρώτος στόχος των μαθητών μπήκε ο εξοπλισμός του Σχολείου με εποπτικά μέσα σύγχρονης εκπ/κής τεχνολογίας. Έτσι διαμορφώθηκε η Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσα προβολής και εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών όπου γίνονται προβολές βιντεοταινιών μέσα στο σχολικό ωράριο σε οθόνη μεγάλης διάστασης μέσω videoproject με πλήρη μικροφωνική και στερεοφωνική κάλυψη. Ακολούθησε με κέφι και μεράκι η εισαγωγή της πληροφορικής στο Σχολείο (15 Η/Υ, εκτυπωτές, προγράμματα κ.λ.π. ). Οι μαθητές των 3 τελευταίων τάξεων παρακολουθούν εδώ και 7 χρόνια δωρεάν μαθήματα, τις απογευματινές ώρες, σχετικά με την εκμάθηση και χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κατάφεραν να εξοπλιστεί το εργαστήριο Φυσικής-Χημείας με τα απαραίτητα όργανα για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων πειραμάτων. Δημιούργησαν παιδική δανειστική βιβλιοθήκη σε ξεχωριστή αίθουσα με αναγνωστήρια, με 1000 περίπου βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Προμηθεύτηκαν και εγκατέστησαν σύστημα συναγερμού σε όλους τους χώρους του Σχολείου, τηλεφωνικό κέντρο, αίρ-κοντίσιον, φωτοτυπικά μηχανήματα, όργανα μουσικής, όργανα γυμναστικής, ηλεκτρικές συσκευές για το κυλικείο, κ.λ.π.

 

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο 3ο Δημ. Σχολείο Λαυρίου

 

 

Από το 1987 μέχρι σήμερα συνεχώς γίνεται ανακύκλωση χαρτιού και αλουμινίου στο Σχολείο μας όχι τόσο για το οικονομικό όφελος, όσο για να καταλάβουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα επαναχρησιμοποίησης των "άχρηστων υλικών".

Έχουν ανεβεί 5 θεατρικά έργα στο Σχολείο μας από τους μαθητές και γίνονται πολύ συχνά κινηματογραφικές προβολές σχετικά με θέματα μόλυνσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι αναπτύσσεται ο σχετικός προβληματισμός και γίνονται συζητήσεις. Υπάρχει δε συνεχής επαφή με πάρα πολλές οικολογικές οργανώσεις και με το τοπικό Δασαρχείο. Εκδίδουμε σχολική εφημερίδα στην οποία μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μας. Μάλιστα το τεύχος του Φεβρουαρίου 1996 πήρε το πρώτο βραβείο από όλη την Ελλάδα στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων.

Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συνεχώς εδώ και μια δεκαετία δενδροφυτεύσεις στον γύρω χώρο του Σχολείου σε έκταση 10 στρεμμάτων με σκοπό τη συγκράτηση του χώματος που περιέχει μόλυβδο σε μεγάλη ποσότητα – που προέρχεται από την εκμετάλευση των μεταλλείων της περιοχής – ώστε να μην εισπνέεται από τους μαθητές και τους δημιουργούνται προβλήματα υγείας. Για την αναπαραγωγή των δενδρυλίων κατασκευάστηκε θερμοκήπιο επαγγελματικών προδιαγραφών. Το Σχολείο μας ήταν ένα από τα οκτώ Δημ. Σχολεία που συμμετείχε στην Πιλοτική Εφαρμογή του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης που οργανώθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ και το οποίο διήρκησε δυόμιση χρόνια (Σεπτέμβριος 1992 – Φεβρουάριος 1995).

Στην πρώτη φάση έγινε η επιμόρφωση των δασκάλων του Σχολείου μας και στην δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε η πειραματική εφαρμογή του παιδαγωγικού υλικού και η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που έγιναν σ’ όλες τις τάξεις του Σχολείου. Έτσι προέκυψε το πακέτο Εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο « Περιβαλλοντική εκπ/ση στο Δημ. Σχολείο » από το οποίο παίρνουμε ιδέες και οδηγίες για την εκτέλεση διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο Σχολείο μας.

Το 3ου Δημ. Σχολείο Λαυρίου είναι επίσης ένα από τα Οικολογικά Σχολεία της Ευρώπης και η Οικολογική Σημαία κυματίζει στην είσοδο του Σχολείου δίπλα στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή. Έπειτα από τρία συνεχή χρόνια λειτουργίας του προγράμματος « Οικολογικά Σχολεία » (από το 1995 μέχρι σήμερα ) με θέματα (εξοικονόμηση ενέργειας, απορρίματα, νερό) οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Σχολείου απέκτησαν μεγάλη εμπειρία και ευαισθητοποιήθηκαν σε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους στόχους, τις αρχές και τις διδακτικές μεθόδους της περιβαλλοντικής Εκπ/σης.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των παραπάνω προγραμμάτων είναι η εξασφάλιση της ενεργητικής και δημιουργικής συμμετοχής των μαθητών, η άμεση ή έμμεση επαφή τους με το διδασκόμενο αντικείμενο, καθώς και η δημιουργία στην τάξη κλίματος οικειότητας και καλής θέλησης όπως επίσης και σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Το κυριότερο δε είναι η διδασκαλία να πραγματοποιείται με κέντρο το μαθητή σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλίσεις του, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του.

Πρόσφατα το Σχολείο μας επιλέγει να μπεί σ’ ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας πιλοτικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο ΟΣΚ « Αναμόρφωση αυλείων χώρων των σχολείων ». Σύμφωνα μ’ αυτό πρέπει οι αύλειοι χώροι των Σχολείων να μετατραπούν σε φυσικούς χώρους άθλησης, μάθησης, εκτόνωσης, βιοματικής επαφής. Χώρους στους οποίους ν’ αναπτυχθεί η ικανότητα της « φροντίδας ».

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα από αυτά μαθαίνουν οι μαθητές να φροντίζουν και να προστατεύουν τόσο τα φυτά / ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση ( ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ) όσο και την προσωπική υγεία ( αλλαγή στις τροφικές τους συνήθειες, υγιεινή διατροφή, μή απόκτιση εθισμών όπως αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά ). Θα υπάρξουν πολλές παρεμβάσεις στα πλαίσια της οικολογικοποίησης του Σχολείου όπως: χώρους χουμοποίησης, βελτίωση μικροκλίματος στο χώρο του σχολείου, βάψιμο κτιρίων με οικολογικά χρώματα, παρεμβάσεις οικονομίας ενέργειας, εκμετάλλευση ομβρίων υδάτων κ.λ.π.

Τα όνειρα και οι προοπτικές κάλυψης των αναγκών του Σχολείου για τους μικρούς συνεταίρους του 3ο Δημ. Σχολείου Λαυρίου δεν έχουν τέλος. Με τα έργα τους, οι μικροί μαθητές, πάντα με τη διακριτική καθοδήγηση των δασκάλων τους, κατάφεραν να πετύχουν αυτά που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι συνέταιροι των μεγάλων Συν/σμών. Κατάφεραν να δώσουν ανθρώπινη όψη και νεανική πνοή στους απρόσωπους χώρους του σχολείου μας και να μετατρέψουν τις βαρετές, πολλές φορές ώρες των μαθημάτων τους σε ευχάριστο και αποδοτικό σχολικό ωράριο.

Το έργο των παιδιών είναι τεράστιο, αξιέπαινο και αξίζει πολλών « συγχαρητηρίων », ας αποτελέσει δε παράδειγμα για να το μιμηθούν και άλλα Σχολεία.