2ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ»

Διευθυντής: Δημήτρης Στρίκος

 

Ιστορικό του σχολείου:

Το σχολείο μας βρίσκεται στο Δήμο Αγ. Ι. Ρέντη. Το κτίριό του κατασκευάστηκε το 1985 και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με τη φροντίδα όλων μας. Είναι από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα  με προσωνυμία.  Με  μια  λαμπρή τελετή στις 3-6-1999 ονομάστηκε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ».

 

Ιστορικό του σχολείου ως πιλοτικό ολοήμερο:

Η ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα έγινε τον Ιούλιο του ’99. Δόθηκε σκληρή μάχη με το χρόνο και είχαν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες ως τα τέλη Σεπτεμβρίου (νέοι χρωματισμοί, δημιουργία νέων χώρων κ.λ.π.) με την καθοριστική βοήθεια του Δήμου. Την ίδια περίοδο έγινε και η προμήθεια του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού (ερμάρια, κουρτίνες, τηλεοράσεις, Η/Υ, κ.ά ). Το σχολείο μας άλλαξε όψη, μεταμορφώθηκε.  Έγινε επίσης προμήθεια πλούσιου & ποικίλου εποπτικού και παιδαγωγικού υλικού.

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος βιώσαμε όπως ήταν αναμενόμενο μια περίοδο προσαρμογής στο πρόγραμμα όλων των εμπλεκομένων (δ/λων, μαθητών, γονιών) Σε καθημερινή βάση καταγράφονταν προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες και γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες για αντιμετώπισή τους. Από το μήνα Φεβρουάριο το πρόγραμμα είχε βρει το ρυθμό του  και άρχισε ν’ αποδίδει. Οι εκπαιδευτικοί δούλευαν ομαδικά και είχαν πολύ καλή συνεργασία. Γίνονταν συνεχείς παιδαγωγικές συνεδριάσεις. Από τον 2ο χρόνο καθιερώθηκαν  τακτικές  συνεδριάσεις  με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.

Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8:10 π.μ. και ολοκληρώνονται  για τις τάξεις Α΄ και Β΄ στις 3:15 μ.μ. και για τις μεγαλύτερες στις 4:05 μ.μ.

Λειτουργεί τμήμα πρωινής ζώνης 7.00 – 8.00 π.μ. και τμήμα για τα παιδιά εργαζόμενων γονέων 3.15 – 4.05 μ.μ.(Α΄ και Β΄ τάξεων). Επίσης  λειτουργεί  προαιρετική  ζώνη μαθημάτων (4:15 – 5:00 μ.μ. ) όπου οι μαθητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή σ’ αυτήν παρακολουθούν Γερμανικά, Χορωδία  και Αθλητικές Δραστηριότητες.

Νέα γνωστικά αντικείμενα:

 

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι  Μουσικοκινητική, Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή, Παραδοσιακοί Χοροί, Εικαστικά, Μυθολογία – Παραμύθι – Λογοτεχνία, Κούκλα - Μαριονέτα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Έγινε διάχυση  μαθημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος  καθιερώθηκε  και 2ο δίωρο διδασκαλίας.

Οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ έχουν  πέντε (5) ώρες προετοιμασία την εβδομάδα και οι υπόλοιπες 7 ως 10  ώρες. Οι τρεις μικρότερες τάξεις μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνουν  την προετοιμασία τους αντίθετα με την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη που ο χρόνος δεν είναι  αρκετός. Το διαφορετικό επίπεδο των μαθητών αποτέλεσε και αποτελεί πρόβλημα στην προετοιμασία. Ο τρόπος οργάνωσής της είναι κάτι που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς. Η αντιμετώπιση των γονιών σε ότι αφορά  την προετοιμασία ποικίλει. Η τετράχρονη εμπειρία της λειτουργίας του προγράμματος μας έδειξε ότι με την προετοιμασία των μαθητών του σχολείου σίγουρα βοηθήθηκαν οι αδύνατοι μαθητές. Πιστεύουμε όμως ότι βελτιώθηκε η επίδοση & η απόδοση όλων των μαθητών.

Εφαρμόστηκε πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν ομάδες 2-3 μαθητών ανά τμήμα με 1 έως 2 ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας εβδομαδιαίως. Υπάρχει  συντονισμός των τμημάτων Ε. Δ.  με το Τ.Ε. και την Τάξη Υποδοχής στην κατανομή των ωρών διδασκαλίας  και στην συγκρότηση των ομάδων.

Το φαγητό και η ανάπαυση των μαθητών έχει διάρκεια μια διδακτική ώρα και ολοκληρώνεται την 6η και 7η ώρα για όλους τους μαθητές. Έχει προσληφθεί από τη Σχολική Επιτροπή μια γυναίκα  με καθήκοντα τραπεζοκόμου.

 Εδώ αξίζει να υπογραμμιστεί η εθελοντική προσφορά 15-20  μητέρων που καθημερινά 1-2 απ’ αυτές βοηθούν στο σερβίρισμα των φαγητών στους μαθητές. Το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο που είχε δοθεί στους μαθητές δεν ακολουθείται από τους γονείς,  παρά τις συνεχείς συστάσεις μας, παρά μόνο σε ποσοστό 50 %. Ένα ποσοστό 3%-5% δεν φέρνει καθόλου φαγητό ή φέρνει ξηρά τροφή (σάντουιτς)

Πριν την εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου αναπτύσσονταν περιβαλλοντικά προγράμματα και σήμερα γίνονται περισσότερα και πιο οργανωμένα. Έχει ενταχθεί το σχολείο μας στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της φύσης και βραβεύτηκε για τη δράση του. Αναπτύσσονται επίσης προγράμματα Αγωγής Υγείας. Ταυτόχρονα με το Ολοήμερο, το σχολείο εντάχθηκε και στο πρόγραμμα «Μελίνα – Εκπαίδευση και Πολιτισμός.»  Ο συνδυασμός των δυο αυτών προγραμμάτων μόνο θετικά θα μπορούσε να αξιολογηθεί. Το ολοήμερο παρείχε τις προϋποθέσεις για την καλύτερη εφαρμογή των δραστηριοτήτων του «Μελίνα» και το «Μελίνα» λειτούργησε ως δεξαμενή ιδεών και προτάσεων και με το πολύ καλό παιδαγωγικό υλικό του, συνέβαλε στον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων του ολοήμερου.

 

Δραστηριότητες:

Το ολοήμερο μας έδωσε  δυνατότητα για ποικίλες άλλες δραστηριότητες & εκδηλώσεις: Έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας « Τα μελισσάκια ». (εκδόθηκε ήδη το 8ο τεύχος). Μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους , οι οποίες ηχογραφήθηκαν και σε CD. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην αισθητική αναβάθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σχολείου με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Δημιουργήσαμε προσωρινά λαογραφική γωνιά με αντικείμενα που έφεραν μαθητές και δάσκαλοι. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται  τρία εβδομαδιαία αφιερώματα με θέματα όπως: Ευρώ, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Παιδικό Βιβλίο , Ρατσισμός , Παιδί και Παιχνίδι κ.ά.

Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων με την καθοδήγηση των δασκάλων τους πραγματοποίησαν έρευνες  για την τηλεόραση , για την σπατάλη του νερού κ. ά .

Πιστεύουμε ότι η βιβλιοθήκη πρέπει  να αποτελεί την καρδιά του Ολοήμερου και γι’ αυτό την εμπλουτίζουμε διαρκώς. Ζητήσαμε και μας δόθηκε δωρεάν από τον ΗΣΑΠ ένα βαγόνι. Στήθηκε στην αυλή , ανακαινίστηκε από το Δήμο και είναι έτοιμο να στεγάσει τη βιβλιοθήκη μας.

 

Προβληματισμοί:

Με την έναρξη του προγράμματος το ποσοστό θετικής στάσης των γονιών απέναντι στο πρόγραμμα ήταν γύρω στο 70%. Εκτιμώ ότι σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί. Είναι ικανοποιημένοι οι γονείς από το πρόγραμμα χωρίς να λείπουν οι ενστάσεις κάποιων σχετικά με την προετοιμασία, το φαγητό ή την κόπωση των μαθητών.  Αξίζει να αναφέρω εδώ δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι απ’ την έναρξη του προγράμματος έχει αυξηθεί κατά 25% ο αριθμός των μαθητών και δεύτερον ότι υπάρχουν αιτήματα εγγραφής μαθητών και από άλλους Δήμους.

 

 

 

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Στο σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά εργάζονται οι παρακάτω εκπαιδευτικοί :

ONOMATΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΤΡΙΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δ/ΝΤΗΣ

ΜΗΝΑ

ΜΑΡΙΑ

Υ/ΔΝΤΡΙΑ

ΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

ΣΙΜΟΣ

Τ.ΕΝΤΑΞΗΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

ΑΝΔΡΙΑΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΓΕΡΟΛΟΥΚΑ

ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ

ΔΑΛΔΑΚΗ

ΦΩΤΕΙΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΔΕΡΜΑΤΗ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ

ΟΛ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΑΛΛΕΡΓΗ

ΕΛΕΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΚΑΜΠΟΥΡΠΑΡΙΣΗ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΕΛΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Θ. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΚΑΡΑΜΠΑΣ

ΗΛΙΑΣ

Φ. ΑΓΩΓΗΣ

ΚΙΝΝΑΣ

ΙΑΚΩΒΟΣ

ΔΗΜ.ΧΟΡΟΙ

ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Τ.Α.Δ.

ΚΟΛΛΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

ΕΛΕΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

ΚΥΡΙΤΣΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΚΥΡΜΠΑΤΣΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

 ΓΑΛΛΙΚΑ

ΜΠΑΛΚΑ

ΣΟΦΙΑ

ΜΟΥΣ/ΤΙΚΗΣ

ΜΠΑΡΤΖΟΥΚΑ

ΕΙΡΗΝΗ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΝΑΖΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΗΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΣΑΛΟΥΦΑΚΟΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Τ.ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΣΙΑΦΗ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Η / Υ

ΤΕΡΙΖΟΓΛΟΥ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΤΣΟΥΤΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΔΑΣΚΑΛΑ

 

Όλες οι τάξεις εργάζονται στο πνεύμα της Ομαδοσυνεργατικής Διδασκαλίας. Ένα τμήμα της Δ΄ τάξης εφαρμόζει τη μέθοδο της διαθεματικής προσέγγισης. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος όλοι έχουμε την αίσθηση ότι  είναι πιο «ώριμο». Έχουμε επίσης την αίσθηση ότι υπηρετούμε το στόχο που λέει ότι η αλλαγή του σχολείου προέρχεται μέσα από την καθημερινή του βελτίωση.

Πιστεύουμε ότι το Ολοήμερο Σχολείο είναι το Σχολείο του μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχει απόλυτα τους σκοπούς του όταν καθιερωθούν σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας και κατά συνέπεια  αντικατασταθούν τα υπάρχοντα βιβλία ώστε να είναι εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις των νέων μεθόδων.

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα απαιτούν τους δικούς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου μας είναι οξύ. Απαιτούνται άμεσα μια αίθουσα εστιατορίου και πέντε αίθουσες διδασκαλίας. Πιστεύουμε ακόμη ότι στο Σχολείο μας όπως και σε κάθε Ολοήμερο Σχολείο είναι απαραίτητη η αναμόρφωση της αυλής  με τέτοιο τρόπο ώστε  ακόμη και τα διαλείμματα να συμβάλλουν στην  δημιουργική δραστηριότητα  των μαθητών