Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ «ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ»

 

Δραστηριότητες:

Αγωγή Υγείας και Φυσική Αγωγή: Με τη συνεργασία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, έγινε μέτρηση του βάρους και του ύψους όλων των μαθητών. Καθένας έχει την καρτέλα του. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν ενυπόγραφα και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες. Μοιράστηκαν επίσης σε όλους φυλλάδιο υγιεινής διατροφής. Προγραμματίζουμε επιπλέον ενημερώσεις, από ειδικούς επιστήμονες, πάνω σε θέματα υγείας.

Κυκλοφοριακή Αγωγή: Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, μαζί με τους μαθητές, τοποθετεί "σημειώματα", πάνω σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο πρόσβασης του Σχολείου. Συνεργαζόμαστε επίσης, με το Α/Τ Λιμ. Χερσονήσου-Τμήμα Τροχαίας για πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Ξεκίνησε η επεξεργασία του θέματος: «Ανακύκλωση χαρτιού». Σκοπεύουμε να ιδρύσουμε Περιβαλλοντικές Ομάδες Μαθητών, για πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων και να καλέσουμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και το Δήμο, ειδικούς επιστήμονες για ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των κατοίκων του Δήμου σε σχετικά θέματα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες.

Θεατρική Αγωγή: Στο Σχολείο μας για δεύτερη χρονιά, λειτουργεί Θεατρική Ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές και γονείς. Φέτος συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να "παίζουν θέατρο" μαζί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Ο τίτλος της φετινής παράστασης είναι: «Η Αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας». Οι πρόβες γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σχολή γονέων: Στον ίδιο χώρο κάθε Τετάρτη σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, τη ΝΕΛΕ Ηρακλείου και το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας, λειτουργεί «Σχολή Γονέων», όπου γίνονται εισηγήσεις επί διαφόρων θεμάτων  από ειδικούς και ακολουθεί συζήτηση.

Εικαστικά: Η υπεύθυνη του εργαστηρίου προτίθεται, να διδάσκει δωρεάν ζωγραφική και πηλογλυπτική σε μαθητές με ιδιαίτερη κλήση, σε γονείς καθώς και σε εκπαιδευτικούς, κάθε Σάββατο επί 4ωρο.

 

Πρώτες Βοήθειες- Διασώστες: Σκοπεύουμε, να ιδρύσουμε Εθελοντικές Ομάδες Παροχής Πρώτων Βοηθειών και Διασωστών από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πυρκαγιάς, με τη συνεργασία του ΕΕΣ, του ΕΚΑΒ και του τοπικού Πυροσβεστικού Σταθμού. Ήδη ξεκινήσαμε αντισεισμικές ασκήσεις αυτοπροστασίας. Οι ασκήσεις είναι επαναλαμβανόμενες.

Διδακτικές επισκέψεις: Έχουμε αρχίσει και υλοποιούμε τις πολύ ενδιαφέρουσες διδακτικές επισκέψεις, που έχουμε προγραμματίσει.

Ενδοσχολική επιμόρφωση: Έχουμε διαμορφώσει και υποβάλει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πλάνο θεμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Ο τομέας δραστηριοτήτων του Σχολείου μας εμπλουτίζεται με νέες ιδέες, παραμένει ανοικτό.

 

Δ.  Επίλογος:

Η εκπαίδευση, έλεγε ο μεγάλος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότσι, οφείλει να κάνει το παιδί χαρούμενο και γελαστό, διαφορετικά είναι αποτυχημένη.

Στο Σχολείο μας θέλουμε οι μαθητές μας να έρχονται ενθουσιασμένοι και να φεύγουν χαρούμενοι!

Το Ολοήμερο ήταν ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα. Το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αγωνιζόμαστε, ώστε να αποκτήσει γερά θεμέλια. Στηρίζουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.