_1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ_

 

   
   
   
1.5  Mόρια και άτομα1.5  Μόρια και άτομα
   
                           
                       
     


Η θερμοκρασία δεν εκτιμάται αντικειμενικά με τις αισθήσεις.
 

Σπάστε έναν κύβο ζάχαρης μέχρι να γίνει σκόνη
(άχνη). Η άχνη εξακολουθεί να είναι ζάχαρη;

ΝΑΙ                     ΟΧΙ
Διαλύστε την άχνη ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό. Δοκιμάστε με το καλαμάκι μικρές ποσότητες υγρού από διάφορες περιοχές του. Έχουν γλυκιά γεύση;
ΝΑΙ                    ΟΧΙ
Πάρτε μια σταγόνα του υγρού, βάλτε την επάνω σε μια γιάλινη πλάκα και παρατηρήστε τη με μεγεθυντικό φακό. Μπορείτε να διακρίνετε τη ζάχαρη;
ΝΑΙ                    ΟΧΙ                                                                                            
  
Κάντε κλικ για να ακούσετε το κείμενο

   
                       
                             
       

EIKONIKO EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 
     

Οι παραπολύ μικροί κόκκοι ζάχαρης στο νερό, που δεν μπορούμε να τους δούμε ούτε με το μικροσκόπιο, είναι τα πιο μικρά κομμάτια ζάχαρης που μπορούν να υπάρχουν. Αυτά λέγονται μόρια ζάχαρης και είναι όλα πανομοιότυπα μεταξύ τους. Τα πιο μικρά κομμάτια νερού είναι τα μόριά του, που είναι όλα όμοια μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν από τα μόρια της ζάχαρης. Στο ποτήρι λοιπόν υπάρχουν ανακατεμένα μόρια ζάχαρης με μόρια νερού. Κάθε μόριο αποτελείται από ένα ή περισσότερα άτομα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με συγκεκριμένο τρόπο.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΕΝΟΣ ΜΟΡΙΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

 
                   
                           

 

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Π 1,2,3,4,5,6

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΛΕΞΙΚΟ