_2. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ_ |
|||||||||
| 1. Μονάδες μέτρησης της θερμότητας | |||||||||
|
|||||||||
|
|||||||||
| 2. Μονάδα μέτρησης της ειδικής θερμότητας (c). | |||||||||
|
|||||||||
|
|||||||||
| 3. Τροφές και ενέργεια | |||||||||
|
Η θερμοκρασία του σώματος
του ανθρώπου διατηρείται σταθερή στους 37 οC περίπου. Επειδή
η θερμοκρασία του αέρα είναι συνήθως μικρότερη, μεταφέρεται θερμότητα
από το σώμα μας στο περιβάλλον. Μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου
οι τροφές που τρώμε καίγονται (οξειδώνονται) αργά χωρίς φλόγα. Την ενέργειά τους,
που ονομάζεται χημική ενέργεια, τη χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να
αναπληρώνει τόσο τη θερμότητα που χάνει όσο και την ενέργεια που καταναλώνει
για να κινείται (μηχανική ενέργεια). |
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|||||||||
| 4. Ειδική θερμότητα και κλίμα | |||||||||
|
Τόσο η στεριά όσο και η
θάλασσα δέχονται τα ίδια ποσά θερμότητας από τον Ήλιο. Όμως η ειδική
θερμότητα του νερού είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του
εδάφους. Γι' αυτό η θερμοκρασία της θάλασσας μεταβάλλεται πέντε φορές
λιγότερο από όσο η θερμοκρασία της ξηράς. Δηλαδή την ημέρα η ξηρά
ζεσταίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από ότι η θάλασσα. Συνέπεια αυτού
είναι το καλοκαίρι στη διάρκεια της ημέρας η θάλασσα να είναι δροσερή
σε σχέση με τη ζεστή άμμο της παραλίας, ενώ τη νύχτα, αντίστροφα η
θάλασσα να είναι πιο ζεστή από την άμμο. Για τον ίδιο λόγο το χειμώνα
οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τις ηπειρωτικές,
δηλαδή αυτές που βρίσκονται μακρυά από τη θάλασσα. |
|||||||||