Κεντρική Σελίδα > Προγράμματα > Διεθνής Διάσταση > Ευρωπαϊκή Ένωση

ΠΠΕ:17

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Φορέας Υλοποίησης:
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Επιστημονική Υπεύθυνη:
Άννα Παπαδοπούλου- Βλάχου

Επιστημονική Ομάδα:
Αντώνης Κάλφας, Ιωάννης Κυρίτσης, Άννα Παπαδοπούλου- Βλάχου, Σπύρος Ταραβίρας.

Αναγκαιότητα:

Οι μαθητές  είναι αναγκαίο να ενημερωθούν, να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές που αφορούν τις δομές των οργάνων, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμμετέχουν, ως αυριανοί πολίτες, ενεργά στη διαδικασία  της ενοποίησης, γεγονός το οποίο αποτελεί στοιχείο για την εξέλιξή της, και να συνειδητοποιήσουν καλύτερα ότι αύριο θα είναι όχι μόνο πολίτες της ίδιας τους της χώρας, αλλά και πολίτες ενός ευρύτερου χώρου, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στόχοι:

Το πιλοτικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή είχε ως στόχο οι μαθητές:

1.    Να αντιληφθούν ότι τα όπλα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο  που ζουν είναι  η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η γνώση, η κατανόηση.

2.     Να κατανοήσουν, στο μέτρο του δυνατού, έννοιες αφηρημένες, που καθημερινά αναφέρονται, όπως θεσμικό όργανο, σύνοδος κορυφής, διεύρυνση, προσχώρηση, άτυπο συμβούλιο υπουργών, οικονομική και νομισματική ένωση, ώστε  σε κάθε μελλοντικό ανάγνωσμα ή άκουσμά τους να προσδώσουν την ανάλογη βαρύτητα.

3.   Να προβληματιστούν για το πώς θα βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κατανοήσουν τη χρησιμότητα  της γνώσης για την ύπαρξη και τη λειτουργία της, στη ζωή τους.

4.   Να συναισθανθούν ότι τα μαθήματα της γλώσσας, της ιστορίας της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας, των στοιχείων δημοκρατικού πολιτεύματος κ.ά., τα οποία διδάσκονται είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού για την κατανόηση και την ερμηνεία των γεγονότων, των αποφάσεων, των εννοιών, χρειάζεται μελέτη και καλή γνώση όλων αυτών των μαθημάτων. Έτσι θα κατανοήσουν τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της διδασκαλίας των και θα αναπτύξουν, μέσα από τη σύνδεση των μαθημάτων, την ικανότητα σύνθεσης και ανάλυσης των γεγονότων, ενώ θα οξύνουν την κριτική τους σκέψη, η οποία θα τους βοηθήσει να μην είναι οι παθητικοί δέκτες που άκριτα δέχονται τα γεγονότα και τις αποφάσεις, αλλά οι ενεργοί συντελεστές των διαδραματιζομένων.

5.  Να μάθουν να γνωρίζουν τον κόσμο, δηλαδή να αναλύουν και να συγκρίνουν τα διαφορετικά γεγονότα και θέματα, και να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνοι πολίτες.

6.  Να αναζητούν όχι τη στείρα εξατομικευμένη γνώση που τους απομονώνει και τους περιορίζει, αλλά τη σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων που τους οδηγεί στο στοχασμό πάνω στη γνώση και στη θέση τους μέσα στην κοινωνία.

7. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν στο να ωριμάσει ο χαρακτήρας τους και να κάνουν, ξεπερνώντας το επίπεδο της μαθητικής τους φοίτησης τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητα μέλη της κοινωνίας αποκτώντας την ικανότητα κρίσης πάνω σε πολιτικά θέματα.

Εφαρμογή:

Η πειραματική διδασκαλία  εφαρμόστηκε στην ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού και στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου σε 10 σχολεία. Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πειραματικό πρόγραμμα  είναι:

Από τα δημοτικά: το Δημοτικό Παραλίας και το 6ο Δημοτικό Κατερίνης.

Από τα Γυμνάσια: το  2ο Γυμνάσιο Βέροιας, το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας, το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το  4ο Γυμνάσιο Πειραιώς, το 65ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 69ο Γυμνάσιο Αθηνών, το  Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Αθηνών και το 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης.

Στο πειραματικό πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 737 μαθητές, οι 10 Διευθυντές των σχολείων και 18 εκπαιδευτικοί και ειδικότερα: 4 δάσκαλοι και 14 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως : 1 χημικός, 3 φυσικοί, 2 νομικοί, 4 καθηγήτριες γαλλικής φιλολογίας, 1 καθηγητής αγγλικής φιλολογίας, 2 θεολόγοι και 1 φιλόλογος.

Παραδοτέο υλικό:

·        Εγχειρίδιο πειραματικής διδασκαλίας με τίτλο "Ευρωπαϊκή Ένωση- Κατερίνη Φεβρουάριος 2000"* σε έντυπη μορφή

·        Ερωτηματολόγια : α) για τους εκπαιδευτικούς β) αξιολόγησης των μαθητών

·        Στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων αξιολόγησης

·        Αξιολόγηση του προγράμματος

·        CD το εγχειρίδιο πειραματικής διδασκαλίας σε ηλεκτρονική μορφή

·        CD-ROM το οποίο παρήχθη από επιστημονικό συνεργάτη της επιστημονικής ομάδας βασισμένο σε κείμενα και slides της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

·        Power-point μέσω του οποίου έγινε παρουσίαση του προγράμματος στις εκθέσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στην ημερίδα που οργάνωσε η επιστημονική ομάδα στην Κατερίνη.

·        Ερωτηματολόγιο παρακολούθησης του προγράμματος.