Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

του Παντελή Καλαϊτζίδη

Παρέδρου ε. θ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ειδικότητας θεολόγων

 

 

Ο Παντελής Καλαϊτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31-7-1961, όπου και έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με το βαθμό «Άριστα» 8,78 (11-7-1984). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στην αρχαία ελληνική και δυτική μεσαιωνική φιλοσοφία, στη συστηματική θεολογία και πατρολογία, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Institut Catholique de Paris και στo Φιλοσοφικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Από το τελευταίο έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA) στην Ιστορία της Φιλοσοφίας στις 27-11-1986, με το βαθμό «Άριστα», μετά την κατάθεση και προφορική δοκιμασία εργασίας που είχε ως θέμα της: «La théorie de limagination chez Aristote» και την επιτυχή εξέταση στα παρακάτω σεμινάρια: α) «Ontologie et théologie chez Aristote» και β) «Gilbert de la Porée, Commentateur de Boèce». Επί του παρόντος περατώνει την διδακτορική του διατριβή (καλοκαίρι 2004) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Lambros Couloubaritsis, στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Université Libre des Bruxelles, με θέμα: La notion danalogie dans la pensée grecque et chrétienne. Dès origines à Denys lAréopagite, ενώ βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη και η προετοιμασία θεολογικής διατριβής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, με θέμα: Γρηγόριος ο Θεολόγος αυτοβιογραφούμενος. Έρευνa στις απαρχές της συνάντησης θεολογίας και λογοτεχνίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Ματσούκα.

 

Συνεργάστηκε ως ερευνητής σε ελληνικά και ξένα ερευνητικά προγράμματα και πανεπιστήμια, ενώ οι τομείς των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι: η πλατωνική, αριστοτελική και νεοπλατωνική οντολογία και γνωσιολογία, η συγκριτική της ανατολικής χριστιανικής με την δυτική φιλοσοφική και θεολογική παράδοση, η σχέση θεολογίας και λογοτεχνίας, Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας, θρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, η εσχατολογική διάσταση του χριστιανισμού, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και εθνικισμός.

 

Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με θέματα της ειδικότητάς του και έχει περί τα 25 σχετικά δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επετηρίδες, μερικούς από τους οποίους έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Παράλληλα, λαμβάνει ενεργό μέρος στην εν εξελίξει συζήτηση για το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και τη διδακτική πράξη του θρησκευτικού μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με ημερίδες, συνέδρια, εκδόσεις, άρθρα, επιστημονικά δημοσιεύματα και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανανέωση του.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2000, παράλληλα με τα διδακτικά του καθήκοντα, έχει την ευθύνη λειτουργίας του χειμερινού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

 

Γνωρίζει πολύ καλά την γαλλική γλώσσα (Certificat, Institut français de Thessalonique, 9-6-1978, και Επάρκεια διδασκαλίας Γαλλικής γλώσσας, Αριθμ. Απόφ. ΥΠΕΠΘ: 31839/Δ5/266/22-4-2002), και την αγγλική γλώσσα, κυρίως για την χρήση της βιβλιογραφίας.

 

Έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών (20 και 12 ετών).