ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

E-mailkourbeti@pi-schools.gr

O Βασίλης Κουρμπέτης γεννήθηκε Οκτώβρίο του 1959 στην ορεινή Ολυμπία. 

Πήρε το Πτυχίο Δασκάλου Δημοτικής Εκπαίδευσης το 1979, το Master of Education στην Εκπαίδευση Κωφών το 1982 και το Doctor of Education στην Εφαρμοσμένη Ψυχογλωσσολογία και Κώφωση το 1987 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι σήμερα είναι Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι τον Μάιο του 2004 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του Center for the Study of Communication and the Deaf του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για 13 χρόνια σε σχολικές μονάδες Κωφών στις ΗΠΑ.

Έχει 23 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία, 4 μονογραφίες και 49 παρουσιάσεις σε ελληνικά και ξένα συνέδρια.

Έχει δημιουργήσει 13 Εκπαιδευτικά Εργαλεία, για την εκπαίδευση και επικοινωνία Κωφών και ακουόντων με την χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, εκ των οποίων τα 7 ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και τα 6 ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Τα έντεκα εκπαιδευτικά εργαλεία έχουν μορφή πολυμέσων όπως CD-ROM, DVD-ROM και Βίντεο.

Έχει συμμετάσχει σε 11 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σχετικά με την κώφωση, εκ των οποίων στα 6 ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και τα 5 ως Επιστημονικός Συνεργάτης.

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η εκπαίδευση και η κοινότητα των Κωφών και ιδιαίτερα η δομή και χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.