Pedagogical Institute
General Information Education material Discussion Help Desk Programs

Κέντρο Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης

Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
Σχέδια/Σενάρια Μαθημάτων
Εκπαιδευτικό Λογισμικό
Εργαλεία των νέων τεχνολογιών
Ανακοινώσεις-Συνέδρια
Χρήσιμες Διευθύνσεις
Μαθηματικά
Φυσική
Χημεία
Βιοεπιστήμες - Γεωεπιστήμες
Ιστορία
Ξένες Γλώσσες
Πληροφορική
Τέχνες-Πολιτισμός-Μουσεία
Βιβλιοθήκες
Τεχνολογία
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Φυσική Αγωγή
Γεωγραφία
Λογοτεχνία
Γενικού Ενδιαφέροντος
Διαθεματικές
Εικόνα Κέντρου Επιμόρφωσης
Περιβάλλον - Οικολογία

Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων
http://www.ekby.gr/
Το site του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων έχει σκοπό την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πληροφόρηση και την επιμόρφωση σε θέματα διατήρησης των φυσικών πόρων, και γενικά την προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογειακής Λεκάνης και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Η επιστημονική πληροφόρηση του Κέντρου προσανατολίζεται στη δημιουργία Εθνικού αρχείου πληροφοριών για τα φυσικά οικοσυστήματα, τις προστατευόμενες περιοχές και τα είδη χλωρίδας και πανίδας, αρχεία πληροφοριών για αειφορική ανάπτυξη των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και παρακολούθηση παρεμβάσεων σε φυσικές περιοχές. Το ενημερωτικό υλικό δίνεται με μορφή υπερσυνδέσμων και αφορά "Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας", "Ελληνικοί Υγρότοποι", "Δίκτυο Natura 2000", "Θέματα από το περιοδικό "Αμφίβιον"", "Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας". Παρόμοια ιστοσελίδα είναι η http://www.medwet.gr/ που στοχεύει στη διατήρηση και συνετή χρήση των Μεσογειακών υγροτόπων.
Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
http://www.aegean.gr/petrified_forest/
Είναι η ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης. To απολιθωμένο δάσος αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδικό βιβλίο, για το οποίο δεν υπάρχουν άλλα αντίτυπα, στο οποίο καταγράφεται όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και δίνει πληροφορίες όχι μόνο για την χλωρίδα, αλλά και για τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεταβολές του καθώς τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν την σημερινή δομή της περιοχής.
Σχέδια μαθημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση
http://www.tnrcc.state.tx.us/air/monops/lessons/lesson_plans.html
Περιέχει κατάλληλο διδακτικό υλικό για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχέδια μαθημάτων τόσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και χημείας σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ατμοσφαιρική πίεση, CO, CO2 και το όζον. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Oικολογία - περιβάλλον
http://ecology.miningco.com/
Η σελίδα περιέχει γενικά και ειδικά θέματα οικολογικού -περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά μερικά από τα θέματα είναι: Πού και γιατί γίνεται οικολογική έρευνα, οικολογικά μαθήματα για καλοκαιρινές διακοπές, τι είναι τα οικοσυστήματα και πώς ορίζονται, ερωτήσεις και συζητήσεις για οικολογικά θέματα. Υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι με ειδικά οικολογικά θέματα και με μαθήματα και δραστηριότητες (teaching resources) για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Επιπλέον υπάρχουν θέματα όπως, η αγροτική οικολογία, ο βιογεωχημικός κύκλος, η βιογεωγραφία, τα οικοσυστήματα, η εξέλιξη της ζωής, η θαλάσσια οικολογία, τα φυτά και τα ζώα. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Πρόγραμμα Αλέξανδρος
http://www.di.uoa.gr/~globe/
Με το όνομα Αλέξανδρος συμμετέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα GLOBE, στόχος του οποίου είναι η συνεργασία των μαθητών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), των δασκάλων, καθηγητών καθώς και της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να συσταθούν περιβαλλοντικοί σταθμοί σε σχολεία σε όλο τον κόσμο. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Εταιρείες προστασίας της φύσης
http://www.nature.ariadne-t.gr/nature/nature.html
Η σελίδα παρουσιάζει τις ελληνικές εταιρείες προστασίας της φύσης, το αντικείμενό τους, τις δραστηριότητές τους καθώς και διάφορα περιβαλλοντικά-οικολογικά περιοδικά. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Πουλιά
http://paros.ariadne-t.gr/nature/birds/birds_gr.html
Στη διεύθυνση αυτή γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής όλων των ειδών των πουλιών που ζουν στην Ελλάδα. Περιέχονται πληροφορίες για βιότοπους, για τη μετανάστευση, τις απειλές για την επιβίωση των πουλιών, πώς μπορεί κανείς να τα μελετήσει και πώς να τα βοηθήσει. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Greenpeace
http://www.greenpeace.org/
Η ηλεκτρονική σελίδα της διεθνούς οργάνωσης, Greenpeace. Περιγράφονται οι δραστηριότητές της και γίνεται αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
http://www.4seasons.org.uk/
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το Δημοτικό με πλούσιο υλικό και ιδέες σχετικά με την εξοικείωση των παιδιών με τις μεταβολές του καιρού και τις επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Πηγή περιβαλλοντικών μελετών
http://www.cln.org/subjects/environment.html
Σχέδια μαθημάτων, που δίνουν ιδέες σε καθηγητές για θέματα περιβαλλοντικά παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως αρκτικό/ανταρκτικό θέμα, ξηρασία, υγρότοπος, τροπικές καταιγίδες, ερημοποίηση κ.ά. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Περιβάλλον
http://dias.soft-hard.gr/~lepa/map.htm
Διεύθυνση που περιλαμβάνει και θέματα περιβαλλοντικά, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο el nino, η μόλυνση νερών, η καταστροφή δασών, η όξινη βροχή, η πληθυσμιακή έκρηξη, τα στερεά απόβλητα, η ραδιενεργός μόλυνση, η ρύπανση της περιοχής της Πτολεμαΐδας και οικολογικός οδηγός της Greenpeace. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
EarthWatch
http://www.earthwatch.org/index.html
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση που οργανώνει ερευνητικά προγράμματα (1.882 μέχρι σήμερα σε 36 πολιτείες των Η.Π.Α. και σε περισσότερες από 111 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) στο χώρο της οικολογίας, της ζωολογίας, της ωκεανολογίας, της γεωδυναμικής, της διαχείρισης των πηγών φυσικής ενέργειας, αλλά και της αρχαιολογίας, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών σ' αυτή την τοποθεσία στο Δίκτυο.
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
http://thesaurus.duth.gr
Είναι η ηλεκτρονική σελίδα του ερευνητικού έργου "Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός", του οποίου ο στόχος ήταν η συλλογή υλικού και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής, στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων πλήρους τεκμηρίωσης του ευρύτερου χώρου της Θράκης καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Ο Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός είναι χωρισμένος σε τρεις θεματικές ενότητες: "Ιστορία και Πολιτισμός", "Περιβάλλον" και "Τουρισμός". Η πλούσια σε υλικό πολυμέσων βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες εφαρμογές. Μέσω του www μπορεί κάθε χρήστης από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να ανακτά πληροφορίες για τη Θράκη, από απλές τουριστικές κατευθύνσεις έως σύνθετες ιστορικές (τοπική ιστορία) και περιβαλλοντικές αναλύσεις για περαιτέρω επιστημονική έρευνα.

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Banner Κεντρική Σελίδα του Κέντρου εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης