ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ τεύχος 5/99


bibl@pi-schools.gr

''Θησαυρός των φαρμάκων της ψυχής'': προμετωπίδα αιγυπτιακής βιβλιοθήκης .
[ Ant. Rivarol, 1753 -1801 ]

Βάσεις δεδομένων Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας

Έχει δημιουργηθεί στη βιβλιοθήκη του Π.Ι. βάση δεδομένων με το υλικό των Δελτίων Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας, η οποία περιλαμβάνει τα τεύχη 4 μέχρι 13 (έτη 1994 έως 1999). Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν βιβλιογραφικές αναζητήσεις της ελληνικής εκπαιδευτικής αρθρογραφίας μπορούν να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και μέσω του ηλεκτρονικού αυτού αρχείου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους σε λίγα μόνο λεπτά. Στις προτεραιότητες της βιβλιοθήκης είναι η βάση δεδομένων αυτή να γίνει προσβάσιμη και μέσω Διαδικτύου στη σελίδα της βιβλιοθήκης.

Λειτουργία της βιβλιοθήκης

Ο κύριος χώρος της βιβλιοθήκης θα παραμείνει κλειστός ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματισμένες εργασίες επέκτασης, ανακαίνισης και εξοπλισμού της. Ωστόσο, για την εξυπηρέτηση των χρηστών θα λειτουργεί προσωρινά στο υπόγειο ως αναγνωστήριο.

Υπηρεσίες που προσφέρονται

Οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση:

Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με νέους τίτλους βιβλίων

Έως σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000 περίπου ελληνικοί τίτλοι και 700 ξενόγλωσσοι. Το προσωπικό του Π.Ι. θα έχει πρόσβαση στο νέο αυτό υλικό στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Το φθινόπωρο με την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης θα μπορεί και να το δανείζεται.

Νέες συνδρομές περιοδικών

Παραλαμβάνονται συνεχώς, και βρίσκονται στο αναγνωστήριο, νέοι τίτλοι περιοδικών, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε τους εξής :

  1. British Journal of Psychiatry
  2. British Journal of Educational Psychology
  3. Chemistry in Britain
  4. Sciences Humaines
  5. The International Journal of Educational Management
  6. International Journal of Early Years Education
  7. Journal of Curriculum Studies
  8. International Sociology
  9. Journal of Biological Education
  10. ZDM: Zentralbatt fur Didaktik der Mathematik - International Review of Mathematical Education

Αναδρομική Καταλογογράφηση

Ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση 8.500 περίπου τίτλων στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βιβλιοθηκονομικού συστήματος που χρησιμοποιεί η βιβλιοθήκη, και συνεχίζεται η διαδικασία καταλογογράφησης των καινούριων βιβλίων που έχουμε πρόσφατα παραλάβει. Μπορεί κανείς να δει τους τίτλους της συλλογής στον ηλεκτρονικό κατάλογο στα τερματικά της βιβλιοθήκης, καθώς και σε επιλεγμένα τερματικά εκτός βιβλιοθήκης π.χ. στο Τμήμα Ερευνών, στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα ΣΕΠΠΕ.